Programma’s instellen die wel en niet gebruikt mogen worden

Tegenwoordig hebben we meer dan één computer in huis. De tablet, smartphone, laptop en desktop behoren allemaal tot de categorie en ook onze kinderen maken graag gebruik van deze populaire gadgets. Sommige programma’s zijn niet geschikt voor kinderen en omdat kinderen van nature zo lekker nieuwsgierig zijn is het verstandig om ze tegen zichzelf te beschermen. Sommige programma’s kunt u ontoegankelijk maken voor uw kinderen. Als u niet wilt dat uw kind op internet gaat kunt u bijvoorbeeld de browser deactiveren, of als u bepaalde spellen niet geschikt acht kunt u deze afschermen.

Hoe werkt het?

De meest eenvoudige optie is om speciaal voor uw kind een gebruiker aan te maken op de desktop of laptop. Deze gebruiker heeft dan beperkte rechten en kan slechts een aantal programma’s openen of wijzigen. Dit kunt u instellen bij het aanmaken van de gebruiker.

Voor de tablet en de smartphone ligt dat nog vaak wat anders en is het verstandig om deze apparaten niet zonder ouderlijk toezicht te laten gebruiken. Zet een, voor het kind, moeilijk wachtwoord op de winkels voor apps en scherm de tablet of smartphone af met een cijferslot die niet bekend is voor het kind. Zo kan het kind niet zomaar iets kopen of iets downloaden. Zo bepaald u welke spelletjes en welke apps beschikbaar zijn op het mobiele apparaat.

Gebruikersaccount met beperkte rechten

Wanneer u dit account aanmaakt voor uw kind kunt u bepalen welke programma’s wel of niet worden gebruikt. Denk aan internetprogramma’s, e-mailprogramma’s, Word, Excel, Powerpoint en programma’s waar muziek en video’s mee afgespeeld of bewerkt kunnen worden. Voor meer informatie over hoe u dat op uw computer instelt raadpleegt u de website van uw besturingssysteem.