Met je kind muziek maken

Muziek en kinderen is een hele goede combinatie van ontwikkeling waar ze op latere leeftijd van profiteren. Uit onderzoek is uitgewezen wanneer een kind nog in de buik zit van de moeder en regelmatig dezelfde nummers af word gespeeld, dat een kind na de geboorte rustig word van dezelfde muziek. Baby’s herkenen dus al voordat ze geboren zijn bepaalde noten. Ook na de geboorte zijn baby’s heel gevoelig voor geluid. Zo kunnen we met behulp van neuriën, slaapliedjes of muziekdoosjes een baby makkelijk in slaap brengen.
Wanneer ze Peuters worden word muziek alleen maar belangrijker. Ze zijn dol op liedjes luisteren en zingen vaak mee. Dansen vinden ze ook heerlijk. Daar ontstaat al een beetje gevoel voor ritme. Voor een peuter is liedjes leren ook belangrijk voor zijn ontwikkeling. Met liedjes leren ze al op een speelse manier teksten uit hun hoofd kennen. Kinderen leren van muziek luisteren heel goed ‘te luisteren’. En dan dus niet in de zin van ‘doen wat de ouder tegen hun kind zegt’, maar in de zin van echt  (met het gehoor) luisteren. En dit goed kunnen luisteren heeft een positief effect op de taalontwikkeling. Men leert bepaalde woorden beter uitspreken. Ze leren de zinbouw op een juiste manier uit te spreken.
Door naar muziek te luisteren leren ze ook hun hersenen geluid te filteren. Wanneer je beter naar de tekst wil luisteren filter de hersenen de geluid eruit of naar de achtergrond.

Word je kind slimmer van muziek?

Er zijn veel verhalen over dat kinderen ook slimmer worden van muziek maken. Er zijn hier diverse onderzoeken voor uitgevoerd en daaruit bleekt dat gemiddeld tot 9 punten verschil kan opleveren bij een IQ-test. Alleen dit was een tijdelijke stijging. Er werd een zelfde soort onderzoek gedaan met luisteren naar verhalen en dat had hetzelfde effect. Wat wij hier uit kunnen opnemen is dat wanneer een geconcentreerd word geluisterd naar welke manier van communicatie ook dit een positief effect heeft op de IQ.
Zelf muziek maken

Maar zelf muziek maken heeft zeker wel positieve effecten. Om muziek te kunnen maken moeten de verschillende hersendelen goed samenwerken. Denk hierbij aan noten lezen tegelijk met handen het instrument bespelen. Het bespelen van een instrument vraagt om een goede motoriek, het gehoor is nodig om te horen of de muziek juist gespeeld wordt en goed klinkt en om de muzieknoten te kunnen lezen en het instrument te kunnen bespelen moet ook goed gekeken worden. Kortom je hersenen worden in korte tijd flink aan het werk gezet. Je hersenen moeten op een gegeven moment ook een muziek stuk kunnen onthouden. Welke muziek instrument het beste werk is niet bewezen.  Dus gitaarles nemen of een piano les maakt op dit moment niet veel uit