Kindvriendelijke keukens

De keuken is een plek waar veel gevaar schuilt, voor zowel volwassenen als kinderen. Kinderen zien geen gevaar en vooral in de keuken kan dat wel eens voor hele vervelende situaties zorgen. Daarom een paar tips om uw keuken zo veilig mogelijk te maken voor uw kind. Een ongelukje zit namelijk in een klein hoekje, maar met deze tips verkleint u de kans op ongelukken zeker. En vaak zijn het simpele aanpassingen, maar u moet er maar net aan denken.

De vaatwasser
Heeft u een vaatwasser in de keuken? Dan kent u ongetwijfeld de warme dampen die uit de vaatwasser komen wanneer deze net klaar is en u de vaatwasser opent. Kinderen weten dit vaak niet en wanneer zij onopgemerkt bij u staan wanneer u de vaatwasser open trekt, die net klaar is, is de kans aanwezig dat de warme stoom in het gezicht van uw kind terecht komt. Let er daarom op dat wanneer u de vaatwasser wilt uit pakken dat uw kind er niet te dicht boven op staat. Of wees er zeker van dat de vaatwasser afgekoeld is voordat u de vaatwasser uitpakt.

Het fornuis
Het fornuis is een gevaarlijke plek voor kinderen, zeker wanneer u aan het koken bent en ondertussen de tafel dekt. U weet nooit wat kinderen in die tussentijd allemaal kunnen uitspoken. Gebruik daarom zo veel mogelijk de achterste twee pitten, hier kunnen de kinderen het minst makkelijk bijkomen. Wanneer uw kinderen al wat groter zijn, of u toch de voorste pitjes moet gebruiken, draai dan de stelen van de pannen zo veel mogelijk naar achteren of naar de zijkant. Zet ook geen stoelen voor het fornuis, wanneer kinderen hier op klimmen weet u niet wat ze doen.

Algemene tips
Zet apparaten die heet kunnen worden, bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, frituurpan of waterkoker zo ver mogelijk naar achteren op het aanrecht. Zo kunnen kinderen er niet zomaar bijkomen. Maak tevens de snoeren van deze apparaten zo kort mogelijk, dit voorkomt dat kinderen aan de snoeren kunnen trekken.