Hoe kondig je een echtscheiding aan bij kinderen

Je gaat scheiden en je hebt kinderen. Dan sta je voor een moeilijke situatie: je zit zelf al in een emotionele, zware periode, en moet dat vervolgens ook nog eens aan de kinderen aankondigen. Het moet toch op een bepaald moment gebeuren… maar hoe? Hier wat belangrijke tips:

Ben eerlijk, duidelijk en recht door zee

Ben eerlijk tegen je kinderen. Je kinderen zijn immers zelf onderdeel van de situatie. Laat hen er daarom niet buiten, want dan komt de klap later vanzelf. Vertel kinderen zo vroeg mogelijk in het scheidingsproces dat papa en mama uit elkaar gaan. Op die manier hebben kinderen de tijd om het te verwerken. Vertel kinderen oprecht maar wel in hun eigen taal waarom papa en mama uit elkaar gaan. En wanneer. En wat dat voor gevolgen heeft voor de thuissituatie. Lieg niet en verbloem het niet: opnieuw zal dan de klap later komen.

Benadruk de voordelen tegenover je kinderen

Benadruk ook de voordelen van scheiden voor kinderen: meer vriendjes, twee keer verjaardag vieren, twee slaapkamers, “op vakantie bij papa” enzovoorts. Benadruk echter ook de nadelen: samen met papa en mama samen iets doen gebeurt niet meer bijvoorbeeld.

Wat bij kinderen goed kan werken: als vriendjes of kindjes in de klas ook gescheiden ouders hebben, vertel hen dan daarover. Vertel hen dat meer kindjes gescheiden ouders hebben, zodat uw kinderen zich er een voorstelling van kunnen maken hoe het is om geen ouders te hebben die bij elkaar wonen/leven.

Verbied ruzie!!

Ruzieende ouders: daar kunnen veel kinderen niet tegen. Ruzie daarom nóóit tijdens de echtscheiding. Vind je het moeilijk om je in te houden? Pech dan: het moet. Spreek met je (ex-)partner een codewoord af voor wanneer de bom dreigt te barsten. Spreek met elkaar af dat als de één “druppel” roept, bijvoorbeeld, de ander even de huiskamer verlaat. Nogmaals: laat kinderen niets van ruzie merken. Nooit, en met geen enkele reden.